Protal 3 - przepisy

Cynamonowe placuszki Dukana

  • Składniki - 1/2 małej łyżeczki proszku do pieczenia, 1 mała łyżeczka cynamonu, 1 jajko, 1 łyżka stołowa serka homogenizowanego odtłuszczonego lub 1 łyżka odtłuszczonego jogurtu, 3 łyżki stołowe otrąb owsianych.
  • Sposób przyrządzenia - Wymieszaj wszystkie składniki ze sobą tak, aby utworzyły jednolitą konsystencję. Na rozgrzanej teflonowej patelni układaj, z wcześniej przygotowanej papki, niezbyt duże placuszki. Dobrze opiecz je z każdej strony (pamiętaj, by smażyć bez dodatku tłuszczu). Aby wzbogacić potrawę, można ją podawać z 1 łyżką stołową serka homogenizowanego, np. o smaku wanilii.





Jest to idealna potrawa, którą wykorzystać możesz zarówno w I, II, jak i III fazie doktora Pierra Dukana.


Deser waniliowy

  • Składniki - 10 tabletek słodziku, 1,5 stołowej łyżki kakao, 2/3 szklanki gorącej wody, 1,5 łyżki stołowej żelatyny, 10 dag odtłuszczonego serka homogenizowanego, 25 dag serka homogenizowanego odtłuszczonego o smaku wanilii, 15 dag jogurtu naturalnego.
  • Sposób przyrządzenia - Rozpuść w gorącej wodzie żelatynę i czekaj do momentu ostygnięcia. Słodzik, jogurt i serki homogenizowane umieść w misce i miksuj razem przez około 1 minutę. Do całości dodaj powoli zastygającą żelatynę i miksuj przez kolejne minuty na wysokich obrotach. W ten sposób utworzoną białą masę, dokładnie jej 2/3 umieść w czterech pucharkach. Do pozostałej części dodaj kakao i miksuj do uzyskania jednolitej masy o kolorze brązu. Umieść masę kakaową w pucharkach na masie białej. Przygotowane desery włóż do lodówki na około 3 godziny.





Jest to pyszny deser, który pozwoli Ci wytrwać w diecie Dukana bez konieczności spożywania, podjadania niedozwolonych słodkości. Jest to idealna potrawa, którą wykorzystać możesz zarówno w I, II, jak i III fazie doktora Pierra Dukana.


Papryki nadziewane Dukana

  • Składniki - 2 jaja, 1/2 cebuli, ząbek czosnku, 4 średniej wielkości papryczki czerwone lub zielone, 1/2 kg mięsa mielonego z indyka, przyprawy wg uznania, sól, pieprz, słodka papryka.
  • Sposób przyrządzenia - Umyj dokładnie papryki, a następnie wytnij otwór w miejscu łodygi i usuń całe wnętrze z warzywa. Mięso mielone z indyka wymieszaj z jajkami, wyciśniętym czosnkiem, posiekaną cebulą i przyprawami. Napełnij papryki wcześniej przygotowanym farszem i ustaw pionowo na naczyniu żaroodpornym. Włóż do piekarnika na około 45 minut.





Ewentualnie papryki można zamiast w naczyniu żaroodpornym można włożyć do garnka i zalać wodą do ½ wysokości. Gotujemy je wtedy do momentu aż mięso wewnątrz będzie miękkie. Jest to idealna potrawa, którą wykorzystać możesz zarówno w II, jak i III fazie doktora Pierra Dukana.


Babeczki Dukana

  • Składniki - 2 małe łyżeczki proszku do pieczenia, 2 małe łyżeczki przyprawy do piernika, 3 łyżki stołowe słodzika w płynie, 3 całe jaja, 3 same białka, 6 łyżek stołowych sera wiejskiego odtłuszczonego, 1 łyżka stołowa odtłuszczonego mleka, 8 łyżek stołowych otrąb pszennych, 8 łyżek stołowych otrąb owsianych.
  • Sposób przyrządzenia - Połącz ze sobą otręby, mleko i proszek do pieczenia. Do tego dodaj jajka, serek i białka. Całość mieszaj do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Dodaj przyprawę korzenną i słodzik, a następnie wymieszaj. Rozlej ciasto do foremek. Piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez około 40 minut. Pod koniec pieczenia sprawdź, czy ciasto jest gotowe wykorzystując do tego wykałaczkę.





Jest to idealna potrawa, którą wykorzystać możesz zarówno w I, II, jak i III fazie doktora Pierra Dukana.

Zobacz również