Protal 2 - przepisy

Kalafior

  • Składniki - 1 kalafior, jaja ugotowane na twardo
  • Sposób przyrządzenia - Podziel kalafiora na większe części i ugotuj je w lekko osolonej wodzie. Zrób biały sos i dodaj do kalafiora. Jajka pokrój na połowy i ułóż wokół kalafiora.






Suflet z kalafiora

  • Składniki - 1 kalafior, 2 jajka.
  • Sposób przyrządzenia - Podziel kalafiora na większe części i ugotuj je w lekko osolonej wodzie. Zrób biały sos. Połącz go z 2 żółtkami. Zrób biały sos. Połącz go z 2 żółtkami. Wyłóż kalafiora na małą formę i wylej na niego sos. Całość piecz w nagrzanym piekarniku przez około 1/3 godziny.






Potrawka z pieczarek

  • Składniki - 1 średniej wielkości cebula, kostka rosołowa, pieczarki, natka pietruszki, czosnek, sól, pieprz według uznania.
  • Sposób przyrządzenia - Pokrój cebulę w plasterki i wyłóż na patelni teflonowej. W niewielkiej ilości wody rozpuść kostkę rosołową (najlepiej drobiową) i ugotuj w niej cebulę. Pokrój pieczarki szersze plasterki i dodaj je do cebuli w momencie, kiedy woda praktycznie całkowicie wyparuje. Kiedy pieczarki już staną się miękkie, połącz je z czosnkiem i drobno posiekaną natką pietruszki. Całość dopraw sola i pieprzem. Potrawkę podawaj do różnego rodzaju mięsa na ciepło.






Pieczarki faszerowane

  • Składniki - dużej wielkości pieczarki, czosnek, natka pietruszki, sól, pieprz wedle uznania, parę łyżek stołowych odtłuszczonego mleka, odrobina oleju parafinowego.
  • Sposób przyrządzenia - Pieczarki dokładnie umyj i odetnij nogi. Odcięte części, czosnek, natkę pietruszki bardzo drobno posiekaj i połącz z mlekiem. Na koniec dopraw to solą i pieprzem. Tak przygotowaną masę podsmaż na patelni nieprzywierającej albo usmaż w nagrzanym piekarniku. Przełóż farsz do kapeluszy i całość zapiecz w piecu. Po wyjęciu skrop całość olejem parafinowym.





Zobacz również