Protal 1 - przepisy

Ryba z pieca

  • Czas przygotowania - 15 minut
  • Czas pieczenia - 55 minut
  • Składniki - 800 g filetów rybnych {z dorady, dorsza lub 5 łyżek stołowych posiekanych świeżych ziół czarniaka) ()pietruszka, estragon, szczypiorek), 300 g beztłuszczowego twarożku, sól, pieprz, 4 jajka
  • Sposób przyrządzenia - Filety rybne doprawić solą oraz pieprzem i zawinąć w papiloty z papieru do pieczenia. Wstawić na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 210°C. Upieczone filery zmiksować z twarożkiem, jajkami, solą, pieprzem i ziołami.Formę zwilżyć przed wlaniem do niej masy. Piec około 45 minut w kąpieli wodnej w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
Autor: monyka, Źródło: www.forum.dietaproteinowa.eu


Omlet z łososiem

  • Składniki - jaja, łosoś sałatkowy wędzony lub rozdrobniony warkocz wędzony z łososia, sok z cytryny, kilka kaparów, szczypiorek, natka pietruszki,koperek, pieprz biały, sól.
  • Sposób przyrządzenia - łososia skrapiamy cytryną, przyprawiamy pieprzem i mieszamy z pokrojoną zieleninką, i kaparami (również krojonymi). Wbijamy jajka do naczynia z mieszanką rybno-ziołową i ubijamy lekko, aby na powierzchni powstały pęcherzyki z białka. Całość wlewamy na patelnię teflonową, mieszamy do uzyskania odpowiedniej konsystencji i smażymy z obu stron na złoty kolor. Najlepiej smakuje z jogurtem naturalnym i kilkoma kropelkami cytryny. można przybrać dowolnymi listkami.
Autor: Katya86, Źródło: www.forum.dietaproteinowa.eu


Vinaigrette na parafinie

  • Składniki - Vinaigrette na parafinie, 1 łyżka stołowa wody gazowanej, 2 łyżki stołowe octu (może być Xeres, balsamiczny lub malinowy), 1 łyżka stołowa musztardy (najlepiej Dijon), sól, pieprz do smaku według uznania, Ewentualnie: zielenina, sos sojowy, Worcester lub tabasco.
  • Sposób przyrządzenia - wszystko razem wymieszaj i dopraw do smaku.







Vinaigrette na bulionie warzywnym

  • Składniki - kostka rosołowa, 1 mała łyżeczka mąki kukurydzianej, 2 łyżki stołowe octu, 1 łyżka stołowa musztardy (najlepiej ziarnistej).
  • Sposób przyrządzenia - kostkę rosołową rozpuść z dwoma stołowymi łyżkami wrzątku. Dodaj mąkę kukurydzianą, ocet i musztardę. Wszystko razem dokładnie połącz.




Zobacz również